kostrekommendationer

Kolhydrater

När vi pratar om fett och protein är det relativt enkelt, men när vi kommer till kolhydrater finns det många ”det beror på”. Vi gör vårt bästa för att reda ut situationen här

Situationen med kolhydrater

Ett överdrivet intag av kolhydrater kan över tid leda till flera hälsoproblem. Vad som är ett för stort intag är väldigt individuellt. En rimlig mängd för en maratonlöpare på tävlingsdagen kan vara en katastrofal mängd för en kontorsarbetare som aldrig tränar. Likväl finns det gott om historier om elitidrottare som utvecklat metaboliska problem, trots sin höga aktivitetsnivå, på grund av ett för stort fokus på kolhydrater. Det ska också tilläggas att kolhydrater är den enda makronäring vi kan klara oss utan, och ofta med vinster för vår hälsa som följd.

Vi rekommenderar att man i den största mån man kan byter ut ris, potatis och sädesslag mot grönsaker. Gör man det är risken att man äter för mycket kolhydrater väldigt liten. Använder man källorna som nämns här bredvid måste man hålla kolla på att det är inom ramen för sitt personliga dagliga kolhydratintag samt vara säker på att det inte orsakar några problem i kroppen.
Se elimineringsdieten för mer info.

Sädesslag

Vete, havre, korn och råg är sädesslag som har använts och används av många utan problem. Det är dock mycket vanligt att människor får problem av att ha dessa i sin diet. Det tenderar att trigga inflammatoriska processer i kroppen. Vetet idag innehåller enligt raporter många gånger mer gluten än vad det gjort tidigare vilket kan vara en anledning.

I vissa länder sprayar man veteskörden med glyfosat (otäckt ogräsmedel) precis innan skörd. Glyfosat har visat sig orsaka skador i tarmen som kan vara en bidragande faktor till problemen som uppstått för vissa. Detta är enligt min vetskap dock inte längre tillåtet i Sverige. Rester av glyfosat brukar finnas i icke ekologiska produkter vid analys. Om du inte reagerar negativt på sädesslag och det får plats i ditt dagliga kolhydratintag kan du fortsätta att använda dem i rimliga mängder om du följer rekommendationerna här nedan.

  • Undvik fullkornsprodukter.
    Skalen på sädesprodukter innehåller stora mängder inflammatoriska lektiner och bör undvikas. Rekommendationen att använda fullkorn gjordes eftersom GI-värdet är lägre. GI-värdet är inte relevant om du äter produkten som en del av en komplett måltid.
  • Välj ett urvete som spelt för att minska gluteninnehållet.
  • Gör surdegsbröd för att bryta ner ämnen som kan skapa problem.
  • Ris kan användas om du inte har någon reaktion på det. Använd aldrig  fullkornsris för att undvika inflammatoriska lektiner
  • Potatis kan användas om du inte har någon reaktion på dem. Det är en nattskatteväxt och orsakar inflammatoriska problem för många.
  • Sötpotatis är ett bra alternativ om du vill ha lite extra kolhydrater. Verkar  vara väldigt liten risk att få negativa effekter av dem.
  • Morötter och rödbetor är också bra kolhydratkällor

“Kolhydrater är den enda makronäring vi kan klara oss utan”

Sötningsmedel

  • Aspartam har visat sig orsaka cancer i djurförsök.
  • Studier har visat att artificiella sötningsmedel orsakar mer viktuppgång än socker.
  • Länkat till ökad känsla av hunger.
  • Försämrar insulinkänsligheten mer än socker.
  • De som dricker lightläsk drabbas av samma hälsoproblem som de som dricker vanlig läsk.
  • Av sockeralkoholerna verkar Xylitol vara den säkraste i rimliga mängder. Giftig för hundar och vissa andra husdjur.
  • Malitol har inverkan på blodsockret.
  • Sukralos och sackarin är de andra sockeralkoholerna som brukar användas.
  • Säkra alternativ är stevia och Lo Han.

Socker

Vanligt socker består till 50% av fruktos och 50% glukos. Fruktos eller fruktsocker är alltså inte ett hälsosamt alternativ till vanligt raffinerat socker utan snarare tvärt om. Vi rekom-menderar att man begränsar sitt fruktosintag från alla källor till 25 gram om dagen. Om man har någon form av problem med metabolismen bör man eliminera socker helt, även frukt, tills problemen är lösta.

Problem som kan orsakas av för stort sockerintag
  • Högt fruktosintag är kopplat till alzheimers.
  • Högt allmänt kolhydratintag är kopplat till kognitiva problem hos äldre.
  • Fruktos överbelastar och skadar levern på ett liknande sätt som alkohol. Kan leda till Icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom.
  • Man fortsätter vara sugen på att äta mer fast kroppen inte behöver det eftersom fruktos inte stimulerar insulin vilket gör att ”hunger-hormonet” ghrelin inte blockeras vilket i sin tur gör att ”mättnads-hormonet” leptin inte stimuleras.
  • Minskar insulinkänslighet och orsakar metabolisk dysfunktion vilket bland annat leder till viktuppgång, bukfetma, sänkt HDL ”goda kolesterolet” och förhöjt LDL ”dåliga kolesterolet”, förhöjt blodsocker, förhöjdda triglycerider (blodfetter) och högt blodtryck.
  • Höjer nivåer av urinsyra vilket är en riskfaktor för hjärt och njursjukdom.
  • Påverkar delar av hjärnan som orsakar beroende på samma sätt som alkohol.

Sammanfattning

Här under finns en lista på vad man bör undvika och vad man kan använda i rimliga mängder. Mycket är som nämnts tidigare mycket individuellt. Om man håller sig till riktlinjerna vi lägger ut här har man en bra utgångspunkt.

Använd med måtta

  • Rå honung
  • Frukt
  • Bär
  • Sötpotatis
  • Rödbetor
  • Morötter
  • Potatis (efter utvärdering)
  • Ris (efter utvärdering)
  • Sädesslag (Efter utvärdering)
  • Stevia
  • Lo Han

Undvik

  • Agavesirap
  • Majssirap
  • Socker
  • Läsk (både vanlig, light och steviasötad)
  • Saft
  • Energidrycker
  • Fruktjuicer
  • Godis
  • Hel-och halvfabrikat som innehåller tillsatt socker i någon form
  • Artificiella sötningsmedel som aspartam

Holistico Friskvård

Din guide till holistisk hälsa

Kontakta oss

Näsumsvägen 208
290 38 Villands Vånga

0793-41 61 61
info@holisticofriskvard.se

© Copyright 2019 holistico friskvård - All Rights Reserved

Novemberkampanj

20% rabatt

Under hela november erbjuder vi 20% på alla nybesök & vårt paketerbjudande!